Platon: Varlık Felsefesi
GİRİŞ BÜYÜK VARSAYIM VARLIK AKILSAL ŞEYLER DÜNYASI İDEA KAVRAMI İDEALAR NELERDİR ve NELERİN İDEASI VARDIR?
Bilgi Felsefesi : Alman İdealizminde Bilgi – Schelling Bilal A.
Bilgi Felsefesi : Alman İdealizminde Bilgi – Ficthe Bilal A.
Bilgi Felsefesi : Görüngü ve Gerçek Bilal A.
Platon: Bilgi Felsefesi Bilal A.
“O halde görmeye, işitmeye başlamadan ve başka duyularımızı kullanmadan önce bu kendinde eşitliğin ne olduğunu öğrenmiş olmamız gerekir. Duyulardan gelen eşitlikleri bu kendinde eşitliğe atfedebilmemiz ve bütün bu eşitliklerin kendinde eşitliğe yaklaşmaya çalıştıklarını fakat bunda başarı göstermediklerini fark etmemiz ancak böyle mümkün olacaktır. Biz dünyaya gelmeden önce bu bilgiyi kazandıksa, bu bilgi ile dünyaya geldikse o halde dünyaya gelmeden önce de dünyaya gelirken de yalnız eşitliği, büyüğü, küçüğü değil aynı tabiatta olan bütün şeyleri de biliyorduk çünkü burada söylediklerimiz eşitliği ilgilendiği gibi kendinde güzeli, kendinde iyiyi, doğruyu, kutsalı, tek kelime ile suallerimiz ve cevaplarımızda mutlağın mührü ile damgaladığımız bütün şeyleri de ilgilendirir.”
Platon
“Bütün insanlar iyice sorguya çekildikleri zaman bir şey hakkında doğruyu kendiliklerinden bulurlar. Eğer kendilerinde bu bilgi ve şaşmaz akıl olmamış olsaydı, bunu yapamazlardı”
Platon
“İnsanın salt güzellikle karşı karşıya geldiği an yok mu? Sevgili Sokrates, işte yalnız o an için insan hayatı yaşanmaya değer”
Platon
KAYNAKLAR: İlkçağ Felsefese Tarihi 2. Cilt - Ahmet Arslan Felsefe Tarihi - Macit Gökberk Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri - Diogenes Leartius
Etiketler:Podcast, İlkçağ Felsefesi, Felsefe, Felsefe Tarihi, Platon.
GİRİŞ BÜYÜK VARSAYIM VARLIK AKILSAL ŞEYLER DÜNYASI İDEA KAVRAMI İDEALAR NELERDİR ve NELERİN İDEASI VARDIR?
Tüm içerikler Filozofun Yolu ekibine aittir.
Tanyeli on Mayıs 16, 2019
Merhaba, podcastleri ilgi ile dinliyorum. Platon’un diyaloglarını satın alacağım, hangi yayınevini önerirsiniz? Çevirisi iyi ve anlaşılır olması önemli.
Selamlar
Bilal A. on Mayıs 16, 2019
Kabalcı yayınları son zamanlarda çok güzel çeviriler yaptılar. İş bankası yayınlarından Devlet diyaloğu da güzel ama orada “doğruluk” denen hemen her kelimeyi “adalet” diyerek okumalısınız.
Arda Mahir Ünlü on Ocak 14, 2020
Merhaba, Platon’un tüm eserlerini ( mektuplar dahil ) okumak istiyorum fakat hangi kitabı hangi çeviriden okumam gerek anlayamıyorum. Piyasada bulunan bazı çevirilerin çok kötü olduğunu söylüyorlar. Tek tek hangi çevirileri almamız gerektiğini görebileceğimiz bir kaynak hazırlayabilir misiniz? İngilizcem var ve orada kaynakta sıkıntı yaşamıyorum fakat bir de Türkçe okumak ve farklı bir bakış açısından bakmak istiyorum. Teşekkürler,
Bilal A. on Ocak 14, 2020
Merhaba, maalesef her bir eserinin nerede okuyabileceğinizi söylemem pek mümkün değil fakat Yunanca aslında çeviren iletişim, kabalcı ve işbankası yayınlarını deneyebilirsiniz.
Seda on Kasım 6, 2020
Merhaba ben bir konuda bilgi almak istiyorum. Platonun fizik anlayışı nedir?
Bilal A. on Kasım 7, 2020
Platon doğa felsefesi konulu programımızda çeşitli cevaplar bulabilirsiniz.
https://www.filozofunyolu.com/platon/platon-doga-ogretisi/